Намирате се в: Начало > Новини и обяви > Новини > БЪЛГАРСКИ журналисти посетиха щаба на НАТО в ...

Български журналисти посетиха щаба на НАТО в Белгия

12 български журналисти от различни медии се срещнаха с експерти и специалисти от военното командване на НАТО – SHAPE в Монс, Белгия и от Главната квартира на Алианса в Брюксел. Срещата, която се проведе по инициатива на Държавната комисия по сигурността на информацията от 27 до 29 май 2009 г., е във връзка с отбелязването на 60 години от създаването на организацията и 5 години от пълноправното членство на нашата страна в нея. 

Програмата на визитата дава възможност на журналистите да бъдат информирани от първоизточника, т.е. непосредствено от хората, които вземат решенията в НАТО или са упълномощени да ги представляват, твърди Цвета Маркова, председател на ДКСИ. Тя уточни, че са подбрани актуални теми като  «НАТО и съюзното командване по операциите», «Настоящите операции на НАТО», които са разисквани в щаба на военното командване. Тема от международен интерес е  «Отношенията на НАТО-Русия-Грузия).

Според Цвета Маркова за журналистите, които формират общественото мнение, е от важно значение да бъдат добре информирани относно целите и приоритетите, които си поставя Организацията на Северно-атлантическия договор в близките години.