Намирате се в: Начало > Новини и обяви > Новини > Седма среща на ръководителите на ...

Седма среща на ръководителите на Националните органи по сигурността на държавите от Югоизточна Европа, членки на Съвета за регионално сътрудничество (SEENSA)

В периода 04.10.2017 г. - 06.10.2017 г. в Белград, Сърбия, се проведе Седмата среща на ръководителите на Националните органи по сигурността на държавите от Югоизточна Европа, членки на Съвета за регионално сътрудничество – SEENSA.

Съорганизатори и съпредседатели на Седмата среща на SEENSA бяха Съвета за регионално сътрудничество и Националният орган по сигурността на Сърбия.

SEENSA е специализиран регионален формат за сътрудничество в сферата на сигурността за органи за национална сигурност и е фокусиран в повишаване сътрудничеството между националните органи по сигурността в Югоизточна Европа, заседаващ редовно всяка година от 2011 г. насам, като първата среща е проведена в София, с подкрепата на Съвета за регионално сътрудничество.

На конференцията присъстваха ръководители и представители на Националните органи по сигурността на държавите от Югоизточна Европа и представители на Съвета за регионално сътрудничество. От страна на ДКСИ участие взеха експерти от дирекция „Правна и международноправна дейност“.

По време на срещата бе обсъдено развитието на сигурността в региона, обменена бе информация и добри практики на държавите.

Фокусът на срещата на SEENSA 2017 бе ролята на националните органи по сигурността (НОС) в стратегиите им за киберсигурност, дейността на работните групи в областта на политиките за индустриална сигурност и законовите рамки за защита на критична инфраструктура.

Срещата приключи със съгласие за продължаването на регионалното сътрудничество.

Следващата среща на SEENSA през 2018 г. ще се проведе в Словения.