Намирате се в: Начало > Новини и обяви > Новини > Работна среща между председателя на ДКСИ ...

Работна среща между председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията госпожа Цвета Маркова и извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия в Република България Н. Пр. г-н Александър Църквеняков

На 27 април 2011 година в София председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията госпожа Цвета Маркова проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия в Република България.

Н. Пр. господин Александър Църквеняков.
Поводът за срещата беше обсъждането на възможностите за ускоряване на процедурата по сключване на Споразумение между Правителството на Република Сърбия и Правителството на Република България за защита и обмен на класифицирана информация.

Двете държави вече имат сключено такова споразумение в областта на отбраната, но желанието и на двете страни е да бъде сключено общо споразумение за защита и обмен на класифицирана информация, което да обхваща и цивилната сфера.

Госпожа Маркова поясни, че по този начин ще могат да бъдат разширени двустранните отношения във всички области и по-специално в сферата на полицейското сътрудничество.

От своя страна Негово превъзходителство господин Църквеняков потвърди желанието на сръбската страна за подписване на това споразумение и заяви своята готовност за съдействие, така че подписването да се състои възможно най-скоро.

Той благодари за това, че госпожа Маркова предоставя своевременно информация на посолството на Република Сърбия в Република България относно развитието на процедурата по сключване на споразумението.

Двете страни потвърдиха своята готовност за сътрудничество.

Срещата се проведе в сградата на ДКСИ и протече в работна атмосфера.