Намирате се в: Начало > Новини и обяви > Новини > Работна среща между председателя на ДКСИ и ...

Работна среща между председателя на ДКСИ и извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в Република България Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз

На 29 юни 2011 г. в сградата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) се проведе работна среща между госпожа Цвета Маркова - председател на ДКСИ и Н. Пр. господин Исмаил Арамаз - извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в Република България.
 
Поводът за срещата бе обсъждането на възможности за сключване на двустранно споразумение за защита и обмен на класифицирана информация. Госпожа Маркова подчерта значението от сключването на такива споразумения, тъй като те  установяват правната рамка по отношение на тази информация, необходима в процеса на сътрудничество в различни сфери на обществения живот. По време на срещата бе представена и дейността на Държавната комисия по сигурността на информацията в качеството й на Национален орган по сигурността на информацията на Република България.

Посланик Арамаз от своя страна потвърди интереса на турската страна за сключване на споразумение, но поясни че в Република Турция няма орган, подобен на ДКСИ, който да отговаря за класифицираната информация. Той подчерта, че всяко министерство отговаря за защитата на класифицираната информация в своята област. Н. Пр. господин Арамаз изрази готовност за съдействие за стартиране на преговори в областта на военната промишленост.

Срещата протече в работна атмосфера.